Patenter

Bryn Aarflot vil skape verdi med dine patenter. Vi bistår deg fra idéfasen til ferdig patent, og tilbyr en lang rekke tjenester for best mulig sikring av dine patentrettigheter, tilpasset den enkelte kundes behov og forutsetninger. Vårt team er høyt kvalifisert og har bred og solid erfaring innenfor alt fra idéutvikling og patentsøknad, til overvåking, forvaltning og håndheving av patentrettigheter.

Marianne Wulf, patentrådgiver og patentekspert i Bryn Aarflot, sitter inne i en møtesituasjon med en mann i forgrunnen og en kvinne i bakgrunnen.

Hvorfor bør du ta patent?

Ved å ta patent sikrer du deg muligheten til å skape og utnytte verdiene tilknyttet din oppfinnelse, fordi du får rettighetene til den. Patenter er en enerett til oppfinnelsen som oppnås ved registrering hos Patentstyret, og som varer i 20 år fra dagen patentsøknaden ble levert. Eieren av patentet har rett til å hindre at andre utnytter oppfinnelsen kommersielt. Uten ditt samtykke har ingen rett til å kopiere din oppfinnelse og snylte på innsatsen du har lagt ned ved utviklingen av den. På denne måten kan du som patenthaver sikre, lisensiere ut eller selge egen produksjon basert på oppfinnelsen. Les mer om patent og patentrett her.

Alexander J. Bjørnå

"Vår oppgave er å hjelpe deg med å oppnå vekst og suksess gjennom effektive IP-strategier. Å skape verdi med IP er ikke bare vårt slagord – det er vårt løfte til deg."

Alexander Johann Bjørnå, Head of Patent, IAM Strategy 300 Global Leader

Søk patent

Vi i Bryn Aarflot hjelper deg med analyser og undersøkelser knyttet til patentering av oppfinnelser, i tillegg til utforming, innlevering og behandling av patentsøknadene. Vi har lang erfaring med patentrettslige søknadsprosesser, både nasjonalt og internasjonalt.

Profesjonell bistand anbefales på det sterkeste hvis du vil få et patent med reell og effektiv beskyttelse, som kan skape verdi. Bryn Aarflots eksperter er klare til å bistå deg. Vårt team av patentrådgivere og advokater dekker alle tekniske fagområder, og ivaretar dine rettigheter gjennom hele patentets livsløp.

Bruk vår rådgivervelger for å finne rådgiveren som passer perfekt til ditt oppdrag.

Undersøkelse av patentbarhet

En undersøkelse av patentbarhet er et søk og en gjennomgang av eksisterende patenter og andre publikasjoner for å få oversikt over hva som finnes på et teknisk område. Det er lurt å gjennomføre en slik forundersøkelse tidlig i utviklingsfasen av en oppfinnelse. For det første kan undersøkelsen gi deg en tidlig pekepinn på om og hvordan oppfinnelsen kan patenteres. Dette er fordi du finner ut hvilke områder du må passe på å ikke komme i konflikt med andre eksisterende patentrettigheter. For det andre kan en forundersøkelse gi deg informasjon om andres løsninger og ideer, som kan være nyttig for videreutviklingen av oppfinnelsen som du ønsker å patentere.

Noen ganger kan forundersøkelsen vise at oppfinnelsen din helt eller delvis er kjent fra før. Hvis vi finner ut at deler av oppfinnelsen din allerede er kjent, kan dette spare deg for tid og penger ved senere søknadsbehandling, fordi patentsøknaden da kan avgrenses mot kjent teknikk på området.

Bryn Aarflot bistår med effektive søk etter kjent teknikk ved stikkordsøk, teknikkområdesøk, firma- og personsøk og lignende i forskjellige databaser.

Ønsker du prisoverslag på patenterbarhetsundersøkelse?

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. Du får raskt svar og et oversiktlig prisestimat fra en av våre advokater eller patentrådgivere.

Kontakt oss

Freedom to operate-undersøkelser

Hva er en freedom to operate-undersøkelse og når er det aktuelt?

En freedom to operate-undersøkelse er en undersøkelse av hvilke rettigheter som finnes på et aktuelt teknisk område, og en vurdering av om du må ta hensyn til noen av disse i videre produksjon eller salg av løsningen din.

Med et økende antall patenter og varemerker, både i Norge og i utlandet, er det stadig viktigere å sjekke om din løsning kan omfattes av andres rettigheter slik at man minimerer risikoen for inngrepssøksmål og negativ omtale.

Freedom to operate-undersøkelse omtales også som en handlefrihetsanalyse eller FTO.

Hvorfor gjennomføre en freedom to operate-undersøkelse?

Før du legger for store investeringer i utviklingen av et produkt, er det viktig å sørge for at du har handlefrihet og ikke gjør inngrep i andres rettigheter. Da kan du unngå potensielle konflikter og redusere faren for å bli møtt med erstatningskrav.

Det kan være betydelig rimeligere å stoppe eller stake ut en ny kurs for prosjekter, enn å bli stoppet av konkurrenter i retten.

Ved potensielle trusler eller rettslige skritt, gjør en FTO-undersøkelse deg også bedre forberedt til å forsvare deg.

Bryn Aarflot kan bistå med:

  • ·Å søke etter aktuelle patenter i Norge og utlandet
  • ·Å analysere resultatene mot produktet eller tjenesten som du ønsker å få undersøkt.

Ta kontakt med oss dersom du ønsker at vi skal utføre en FTO-analyse for deg

Porteføljehåndtering og overvåkning av patenter

Porteføljehåndtering

Vi bistår våre klienter med å ivareta deres patentporteføljer. Våre kvalifiserte advokater og patentrådgivere sikrer at porteføljene blir administrert og forvaltet på best mulig måte for deg.

Vi følger opp alle løpende frister, og håndterer kontinuerlig alt som måtte dukke opp i tilknytning til dine patenter. For eksempel sørger vi for at rettighetsoverdragelser blir registrert, og samarbeider med deg om restrukturering og konsolidering av porteføljen. Vi identifiserer også behov, og håndterer nødvendige endringer slik at porteføljen til enhver tid samsvarer med din visjon og strategi.

Bryn Aarflot

Patentovervåking

I tillegg til porteføljehåndtering tilbyr Bryn Aarflot overvåkingstjenester som tar sikte på å avdekke konkurrenters forsøk på å registrere eller utnytte teknologi som krenker dine patentrettigheter. Vi tilbyr overvåkning av bestemte patentsøknader, overvåkning av et spesifikt teknologiområde, samt konkurrentovervåkning. Som kunde hos Bryn Aarflot skal du være trygg på at dine patentrettigheter ivaretas på best mulig måte.

Bryn Aarflot

EUs enhetspatent og felles patentdomstol

Våre tjenester i forbindelse med enhetspatent og EUs felles patentdomstol

Med de nye innføringsdatoene for enhetspatent (Unitary Patent/UP) og EUs felles patentdomstol (Unified Patent Court/UPC) i Europa fra 1. juni 2023, kan vi i Bryn Aarflot bistå med alle spørsmål og strategisk rådgivning knyttet til disse endringene.

Bryn Aarflot kan bistå med sikring av enhetspatenter, og kan representere dere for enhetspatentdomstolen, UPC. Bryn Aarflot kan også bistå med analyser og strategisk rådgivning, og vurdering av konsekvensene ved å trekke europeiske patenter ut av jurisdiksjonen til enhetsdomstolen, såkalt «opt-out», eller om du skal la dem bli værende i jurisdiksjonen.

Les vår omfattende artikkel om de mest stilte spørsmål om UP/UPC her.

Videre kan vi bistå ved «opt-out» av EP-patenter fra jurisdiksjonen til enhetspatentdomstolen både under «Sunrise period», før domstolens virkning trer i kraft 1. juni 2023, og senere ved eventuell reversering av opt-out, såkalt «opt-in» av EP-patenter.

Våre eksperter kan også bistå med å få godkjent bevilgning av europeiske patentsøknader slik at enhetspatenter kan benyttes.

SPC – Supplementary Protection Certificate

Hva er SPC?

SPC er et supplerende beskyttelsessertifikat som kan forlenge din eksklusive rett til å utnytte et patent med inntil 5 år. Den forlengede beskyttelsestiden kan kun oppnås for legemidler og plantefarmasøytiske produkter. Begrunnelsen for utvidet beskyttelse er at det kan ta lang tid før slike produkter har gjennomgått påbudte tester og oppnådd markedsføringstillatelse, og patentinnehavere må derfor ofte vente mange år før de kan bringe produktet på markedet.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Bryn Aarflots patentrådgivere har kunnskap om og erfaring med supplerende beskyttelsessertifikater. Vi hjelper deg blant annet med hva som skal til for å oppnå beskyttelse, med utarbeidelse og formulering av SPC-søknader, og med å sikre at årsavgifter og tidsfrister overholdes.

Ønsker du en uforpliktende prat?

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. Du får raskt svar og et oversiktlig prisestimat fra en av våre advokater eller patentrådgivere.

Kontakt oss

Relaterte tjenester

Våre eksperter

Se alle ansatte

Alexander J. Bjørnå

Head of patent European Patent Attorney M.Sc. Food- and Biotechnology/LLM Partner

Bryn Aarflot

Kristine Rekdal

European Patent Attorney M.Sc. (Physics) Senior Partner

Bryn Aarflot

Arild Tofting

European Patent Attorney M.Sc. (Mechanical Engineering) Senior partner

Bryn Aarflot

Bjarne G. Coward

European Patent Attorney M.Sc. (Chemistry) Senior Partner

Bryn Aarflot

Dag Thrane

European Patent Attorney M.Sc. (Physics) Senior Partner

Bryn Aarflot

Cécile Hermansen

European Patent Attorney M.Sc. (Chemistry) Senior Partner

Bryn Aarflot

Krister Mindrebøe

European Patent Attorney M.Sc. (Electrical Engineering) Partner

Bryn Aarflot

Espen Hov

European Patent Attorney M.Sc. (Materials Science and Engineering) Senior Partner

Bryn Aarflot

Lars Erik Hatlen

European Patent Attorney M.Sc. (Chemical Engineering) Senior Partner

Bryn Aarflot

Nikolay Nikolov

European Patent Attorney M.Sc. (Electrical Eng.) Senior Partner

Bryn Aarflot

Marianne Weiby Wulff

European Patent Attorney M.Sc. Organic chemistry Partner

Marianne Weiby Wulff

Laura Mannering

European Patent Attorney Masters. M1.Physics

Bryn Aarflot

Linda Bahr

Patent Advisor M.SC. (Chemical Engineering)

Bryn Aarflot

Georgios Pantazidis

Patent Advisor M.Sc. (Materials Physics)/Ph.D. (Physics)

Bryn Aarflot

Ida Monshaugen

Patent Advisor MSc (Biotechnology)/PhD (Molecular medicine)

Bryn Aarflot

Benita Mackay

Patent Advisor Masters (Physics)/Ph.D. (Artificial Intelligence and Bioengineering)

Bryn Aarflot