UP og UPC innføres i Europa 1. juni 2023 – hva nå?

1. juni 2023 innføres et europeisk enhetspatent, Unitary Patent (UP), og en enhetsdomstol, Unified Patent Court (UPC) i Europa. Enhetsdomstolen (UPC) vil også gjelde for allerede bevilgede europeiske patenter.

Hva må du gjøre?

Alle innehavere av europeiske patenter oppfordres til å gjøre en konkret vurdering av egne rettigheter. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss for ytterligere informasjon og rådgivning om hvordan det vil påvirke din patentportefølje og IP-strategi før 15.mars 2023.

Enhetspatentet (UP) gir kostnadseffektiv patentbeskyttelse i de fleste EU-medlemsland samtidig. Fra 1.juni 2023 kan et europeisk patent konverteres til et enhetspatent ved innvilgelse. Hvis et enhetspatent ønskes for en europeisk patentsøknad der innvilgelse er nært forestående, er det mulig å utsette innvilgelsen av den europeiske patentsøknaden til etter 1.juni 2023 slik at enhetspatent kan benyttes

Innføringen av enhetspatentet og enhetsdomstolen i Europa kompliserer patentsituasjonen og handlingsrommet for alle som driver forretningsvirksomhet i EU og med økt risiko for søksmål om patentinngrep. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med oss også om du ikke er innehaver av europeiske patenter for informasjon og konkret rådgivning i denne forbindelse.

Allerede bevilgede europeiske patenter vil automatisk falle innenfor jurisdiksjonen til enhetsdomstolen (UPC). Det innebærer at en patenthaver kan anlegge ett sentralt søksmål om patentinngrep hos UPC som gjelder alle EU-medlemsland som har ratifisert ordningen (17 land hittil) istedenfor å måtte gå til nasjonale domstoler i hvert enkelt land.

Tredjeparter kan også gå til ett sentralt søksmål hos UPC om gyldigheten av et patent og kreve patentet opphevet for de samme 17 land samtidig, istedenfor å måtte gå til søksmål om gyldigheten i nasjonale domstoler i hvert enkelt land. Enhetsdomstolen og enhetspatentet gjelder ikke for bl.a. Norge, Storbritannia eller EU-land som ikke har ratifisert UPC (bl.a. Spania og Polen). Det kan derfor være en rekke grunner til aktivt å ville trekke dine europeiske patenter ut av jurisdiksjonen til UPC, gjerne i god tid før systemet trer i kraft 1. juni 2023, gjennom en såkalt «opt-out». Det kan eksempelvis være snakk om særlig viktige, kommersielle patenter, eller kanskje et patent dere vet noen vurderer å kreve ugyldigkjent i flere land. Ta i så fall gjerne kontakt med oss snarest mulig for en diskusjon om strategi for deres patenter, og helst innen 15. mars 2023.

For mer informasjon om innføringen av et enhetspatent (UP) og en sentral enhetsdomstol (UPC) les vår Q&A-artikkel her, og hva vi kan bistå med her.

Om du har andre spørsmål eller ønsker strategisk rådgivning knyttet til deres portefølje av rettigheter som vi forvalter på deres vegne, ta gjerne kontakt med oss.

Kontakt oss i dag

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. En av våre advokater eller patentrådgivere svarer raskt og gir deg gjerne et oversiktlig prisestimat.

Kontakt oss

Kontakt en av våre eksperter

Se alle ansatte

Kristine Rekdal

European Patent Attorney M.Sc. (Physics) Senior Partner

Bryn Aarflot

Arild Tofting

European Patent Attorney M.Sc. (Mechanical Engineering) Senior partner

Bryn Aarflot

Jon D. Heggstad

European Patent Attorney Ba.Mech.Eng.Hon. Senior Partner

Bryn Aarflot

Bjarne G. Coward

European Patent Attorney M.Sc. (Chemistry) Senior Partner

Bryn Aarflot

Velkommen til Bryn Aarflot

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse, analysere bruken av nettstedet og bistå i vår markedsføringsinnsats. Ved å klikke på 'Aksepter alle', samtykker du til lagring av informasjonskapsler på din enhet. Les mer