Opphavsrett – En komplett guide

Opphavsrett er essensielt for å beskytte dine kreative verk og sikre at du har kontroll over hvordan de brukes. Denne omfattende guiden dekker alt du trenger å vite om opphavsrett, fra grunnleggende prinsipper til spesifikke spørsmål om fotografering, musikk, dataprogrammer og kunstig intelligens. Finn ut hvilket vern opphavsretten gir, hvordan du kan beskytte dine rettigheter, og hva du kan gjøre hvis rettighetene dine blir krenket. Kontakt oss for mer informasjon eller hvis du har spørsmål.

Bryn Aarflot

Hva er opphavsrett?

En opphavsrett er en enerett til å råde over åndsverk. Denne eksklusive råderetten omfatter det å fremstille eksemplar av åndsverket og gjøre verket tilgjengelig for allmennheten. Opphavsretten er regulert av åndsverkloven.

Å fremstille eksemplar av åndsverket vil si å reprodusere det. For eksempel er kopiering av en tekst eller et fotografi eksemplarfremstilling av verket. Å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten, vil si å gi en større, ubestemt gruppe personer tilgang til verket. Dette er tilfellet når verket selges, leies ut, vises offentlig, fremføres eller overføres via medier som internett eller kringkasting. Opphavsretten gir altså en enerett til å benytte seg av et åndsverk på de ovennevnte måtene.

Opphavsretten omfatter åndsverket i opprinnelig eller endret skikkelse, i oversettelse eller annen bearbeidelse, i annen litteratur- eller kunstart eller i annen teknikk.

Formålet med å gi en slik enerett og beskyttelse som opphavsretten gir, er blant annet å gi insentiver til kulturell produksjon. Samtidig er opphavsretten balansert mot brukernes og allmennhetens interesser, og den er derfor avgrenset på visse måter.

I tillegg til den eksklusive råderetten, gir opphavsretten visse andre rettigheter, slik som rett til navngivelse av opphaveren og vern mot krenkende bruk av åndsverket. Slike rettigheter kalles ideelle rettigheter.

Hva er et åndsverk?

Et åndsverk er det som beskyttes av opphavsretten. Med åndsverk menes litterære eller kunstneriske verk som er uttrykk for original og individuell skapende åndsinnsats. At verket må uttrykke original og individuell skapende åndsinnsats, omtales gjerne som et krav om verkshøyde.

Det beror på en konkret vurdering hvorvidt noe utgjør et åndsverk, der både enkeltelementene og helheten av verket skal vektlegges. Et viktig moment i vurderingen kan være om skaperen av verket har tatt individuelle valg innenfor et kreativt spillerom ved utarbeidelsen av verket. Det må kunne påvises en viss åndsinnsats. For eksempel vil et dikt eller en fagtekst normalt være et åndsverk, men ikke en handlelapp eller en tekstmelding. Videre vil et profesjonelt portrett ofte være et åndsverk, mens et selfie neppe vil oppfylle kravene.

Vurderingen av hva som utgjør et åndsverk må ikke forveksles med vurderinger av verkets kvalitet. Momenter som estetikk og faglig tyngde er i prinsippet irrelevante for om noe kan anses som et åndsverk.

Hvordan oppstår opphavsrett?

I motsetning til retten til varemerke, design og patent, oppstår opphavsrett idet verket skapes, gitt at visse grunnleggende vilkår er oppfylt:

  • ·Åndsverket må komme til uttrykk slik at andre personer kan oppleve det.
  • ·Verket må ha verkshøyde. I begrepet «verkshøyde» ligger at åndsverket må være resultat av en individuelt skapende innsats og inneholde et originalt element.

Hvem har opphavsrett?

Det er den som skaper et åndsverk som har opphavsretten til verket. Denne personen omtales som opphaveren. Dersom flere personer har skapt åndsverket sammen (fellesverk) og den enkeltes bidrag ikke kan skilles ut som selvstendige verk, får personene opphavsrett til verket i fellesskap.

Hva er ideelle rettigheter?

I tillegg til den økonomiske eneretten til å råde over sitt verk, har opphaveren visse ideelle rettigheter, som er uavhengige av de økonomiske rettighetene, og som verken kan overdras eller fraskrives. De ideelle rettighetene er altså uløselig knyttet til opphaveren som person. Åndsverkloven § 5 regulerer opphaverens ideelle rettigheter, som kan inndeles slik:

  • ·Rett til navngivelse: Når det fremstilles eksemplar av verket og når det gjøres tilgjengelig for allmennheten, har opphaveren rett til å bli navngitt slik som god skikk tilsier, så lenge navngivelse er praktisk mulig.
  • ·Vern mot krenkende bruk: Opphaveren har vern mot at åndsverket endres eller tilgjengeliggjøres for allmennheten på en måte eller i en sammenheng som er krenkende for opphaverens eller verkets anseelse eller egenart.
Bryn Aarflot

Hvilket vern får man av opphavsrett?

En opphavsrett er en økonomisk enerett til å råde over et verk. At opphavsretten er en enerett, innebærer at opphaveren samtidig er vernet mot at andre benytter hans eller hennes verk uten samtykke. Dette betyr igjen at opphaveren ved avtale kan lisensiere eller overdra rettighetene til åndsverket. Uten en slik avtale, har i utgangspunktet ingen andre rett til å råde over åndsverket. Det gjelder riktignok visse unntak fra dette utgangspunktet, som du kan lese om lenger ned i artikkelen.

Overdragelse av opphavsretten

Opphaveren står fritt til å overdra opphavsretten til åndsverket sitt. Overdragelse av opphavsrett anses ikke å være mer omfattende enn det avtalen uttrykker. Overdragelsen gir for eksempel ikke rett til å endre verket med mindre dette er avtalt, og retten kan ikke overdras videre uten samtykke, med mindre videreoverdragelsen inngår i en forretningsoverdragelse.

Opphaveren har rett til rimelig vederlag fra erververen ved overdragelse av opphavsrett. Vederlaget skal baseres på avtalens innhold og verdien av overdragelsen.

Opphaverens ideelle rettigheter (rett til navngivelse og vern mot krenkende bruk) kan i utgangspunktet ikke overdras, med mindre overdragelsen gjelder en bruk som er avgrenset etter art og omfang.

Lisensiering av opphavsrettigheter

Opphaveren kan lisensiere rettighetene til sitt åndsverk. Dette vil si at opphaveren gir en tredjepart tillatelse eller autorisasjon til å utnytte åndsverket på en nærmere bestemt måte. Det vanlige er at slik lisens gis mot vederlag og at den er tidsbegrenset. Det stilles ingen formkrav til slike lisensavtaler. Avtalen kan inngås skriftlig eller muntlig, og den kan inneholde de vilkårene som partene ønsker. Skriftlige avtaler har imidlertid den åpenbare fordelen at det enklere kan etterprøves og bevises hva som er avtalt.

Hvor lenge varer opphavsretten?

Opphavsretten varer så lenge opphaveren lever og 70 år etter utløpet av hans eller hennes dødsår. Dersom åndsverket er skapt av flere opphavere, varer opphavsretten til 70 år etter utløpet av den lengstlevende opphaverens dødsår. Hvis man ikke vet hvem som har skapt åndsverket, varer opphavsretten i 70 år etter utløpet av det året verket først ble offentliggjort.

Når vernetiden for opphavsretten er utløpt, kan det aktuelle åndsverket brukes fritt av alle.

Artikkelen fortsetter lengre ned.

Kontakt oss i dag

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. En av våre advokater eller patentrådgivere svarer raskt og gir deg gjerne et oversiktlig prisestimat.

Kontakt oss

Typisk stilte spørsmål om opphavsrett generelt:

Bryn Aarflot

Typiske spørsmål om opphavsrett til fotografier:

Bryn Aarflot

Typisk stilte spørsmål om opphavsrett til musikkverk:

Bryn Aarflot

Typisk stilte spørsmål om opphavsrett til dataprogrammer:

Bryn Aarflot

Typisk stilte spørsmål om opphavsrett til arkitekttegnede hus:

Bryn Aarflot

Typisk stilte spørsmål om opphavsrett til kunstig intelligens:

Bryn Aarflot

Skrevet av

Artikkelen er skrevet av Edvard Hagen Aadland, advokatfullmektig i Bryn Aarflot. Edvard har særlig kompetanse innen opphavsrett og varemerkerett, og har erfaring med å bistå med forundersøkelser, sikring og håndheving av immaterielle rettigheter.

Kontakt Edvard Hagen Aadland

Om nærstående rettigheter til opphavsretten

Med nærstående rettigheter til opphavsretten, menes rettigheter til verk som ikke er åndsverk, men som likevel gir skaperen et visst vern. Det er andre vilkår for å oppnå de nærstående rettighetene, og de gir et noe snevrere vern enn opphavsretten. Disse rettighetene kan i enkelte tilfeller overlappe med opphavsretten, slik at verket både er beskyttet som et åndsverk og som en nærstående rettighet.

De nærstående rettighetene omfatter rettigheter til utøvende kunstnere, produsenter, kringkastingsforetak, fotografer og personer som fremstiller databaser. Det varierer med de ulike rettighetene hvor lang vernetiden er. Vernetiden er imidlertid uansett kortere for de nærstående rettighetene enn den er for opphavsretten. For eksempel er vernetiden for fotografiske bilder som ikke har opphavsrett 15 år fra utløpet av fotografens dødsår eller 50 år fra utløpet av året bildet ble laget. De nærstående rettighetene er regulert i kapittel 2 i åndsverkloven.

Hva utgjør et inngrep i din opphavsrett eller nærstående rett?

Det klare utgangspunktet er som nevnt at opphaveren har enerett til å råde over sitt åndsverk ved eksemplarfremstilling eller tilgjengeliggjøring for allmennheten av verket. På samme måte er utgangspunktet at dersom noen råder over ditt åndsverk på denne måten uten ditt samtykke, utgjør det et inngrep i dine opphavsrettigheter.

Bryn Aarflot

Unntakene fra eneretten til å råde over åndsverk – avgrensning av opphavsretten

Det er visse unntak fra utgangspunktet om at opphaveren har enerett til å råde over sitt åndsverk. Disse reguleres i kapittel 3 av åndsverkloven. Blant de mest praktiske unntakene er at visse åndsverk kan kopieres til privat bruk, og at eksemplar av åndsverket som er solgt med opphaverens samtykke kan videreselges, slik som ved salg av bruktbøker. Andre eksempler er at det er lov å sitere fra åndsverket så lenge det skjer i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet for siteringen tilsier. Det gjelder også en del unntak fra opphavsretten for bruk av verk til undervisningsformål.

Opphaveren har i mange tilfeller krav på vederlag når det gjøres unntak fra hans enerett til å råde over åndsverket sitt.

Artikkelen fortsetter lengre ned.

Les om andre opphavsrettslige termer i vårt IP-leksikon her: 

Hva gjør du hvis noen gjør inngrep i din opphavsrett eller nærstående rett?

Dersom noen gjør inngrep i dine opphavsrettigheter, kan du få stoppet inngrepet, og du har normalt krav på vederlag og/eller erstatning. I særegne tilfeller kan inngrepet til og med være straffbart. 

Du har rett til at inngrep i dine opphavsrettigheter hindres ved forebyggende tiltak i den utstrekning dette er rimelig og forholdsmessig. Forebyggende tiltak kan for eksempel være at produkter og materialer tilbakekalles fra handelen, ødelegges eller utleveres til rettighetshaveren. 

Dersom noen forsettlig (med vilje) eller uaktsomt har gjort inngrep i dine opphavsrettigheter, har du krav på vederlag og/eller erstatning. Det er tre ulike alternativer for utmålingen av kompensasjon ved opphavsrettslige inngrep:

  • ·rimelig vederlag for bruken, samt erstatning for skade som følge av overtredelsen som ikke ville oppstått ved avtale om bruk,
  • ·erstatning for skade som følge av overtredelsen, eller
  • ·vederlag svarende til vinningen som er oppnådd ved overtredelsen.

Kompensasjonen skal utmåles etter det alternativet som er gunstigst for deg. 

Dersom det aktuelle inngrepet skjedde forsettlig eller grovt uaktsomt, har du rett på at overtrederen betaler deg det dobbelte av hva som utgjør et rimelig vederlag for bruken som inngrepet gjelder. Grov uaktsomhet er en handlemåte som skiller seg betydelig fra forsvarlig handlemåte.

Som nevnt, er vilkåret for å kunne kreve erstatning eller vederlag at overtrederen handlet forsettlig eller uaktsomt. Men selv dersom overtrederen handlet i god tro, har du i utgangspunktet krav på vederlag som tilsvarer rimelig vederlag for bruken som inngrepet utgjør eller til vinningen som overtrederen oppnådde ved inngrepet.

Mange av de samme tiltakene som de nevnte gjør seg gjeldende ved inngrep i nærstående rettigheter til opphavsretten. For eksempel gjelder retten til å hindre inngrep og retten på erstatning og vederlag tilsvarende.

Hva er opphavsrettsovervåkning?

Opphavsrettsovervåkning brukes typisk i forbindelse med overvåkning av bilder, tekster, musikk eller annet materiale på internett, hvor man gjennom såkalt nett-crawling / web crawling finner tredjeparters bruk av ens eget verk. Opphavsrettsovervåkning handler med andre ord om å identifisere uautorisert bruk av opphavsrettslig beskyttet materiale på internett.

Kontakt oss i dag

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. En av våre advokater eller patentrådgivere svarer raskt og gir deg gjerne et oversiktlig prisestimat.

Kontakt oss
Bryn Aarflot

Skrevet av

Artikkelen er skrevet av Edvard Hagen Aadland, advokatfullmektig i Bryn Aarflot. Edvard har særlig kompetanse innen opphavsrett og varemerkerett, og har erfaring med å bistå med forundersøkelser, sikring og håndheving av immaterielle rettigheter.

Kontakt Edvard Hagen Aadland

Velkommen til Bryn Aarflot

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse, analysere bruken av nettstedet og bistå i vår markedsføringsinnsats. Ved å klikke på 'Aksepter alle', samtykker du til lagring av informasjonskapsler på din enhet. Les mer