Fagperson / gjennomsnittsfagperson

Hva er fagpersonen i patentretten?

Ved vurderingen av om en oppfinnelse er ny og innehar oppfinnelseshøyde , brukes en gjennomsnittlig fagperson på det aktuelle teknikkområdet som målestokk. Avgjørende for om oppfinnelsen kan patenteres er om fagpersonen ville kommet fram til oppfinnelsen – eller motsetningsvis om oppfinnelsen er ny og oppfinnerisk.

Hvem er fagpersonen?

Fagpersonen er konstruert og tillegges visse egenskaper. Personen skal ikke anses å ha særlige oppfinnerevner, men har tilgang på all offentlig kunnskap. Man skal legge til grunn at fagpersonen evner å utnytte tilgjengelig kunnskap på en fagmessig måte. Fagpersonen er følgelig hverken teknisk ukyndig eller en enestående ekspert. Kunnskapsnivået hos fagpersonen vil avhenge av hvilket teknikkområde man befinner seg på, ettersom den tekniske utviklingen beveger seg i ulik takt på forskjellige områder.

Av og til kan det være vanskelig å avgjøre hvem som utgjør fagpersonen for gjeldende oppfinnelse, for eksempel der en oppfinnelse tilhører flere fagområder. Ettersom fagpersonen er imaginær kan personen i slike tilfeller være en kombinasjon av ulike yrker. Det er også mulig at fagpersonen er et team av personer, dersom dette er alminnelig praksis på gjeldende fagområde.

Fagpersonen i nyhetsvurderingen

I vurderingen av om en oppfinnelse er ny kan ikke fagpersonen kombinere flere mothold . Oppfinnelsen må vurderes opp mot hver enkelt kilde for seg. Fagpersonen kan likevel kombinere mothold med sin egen alminnelige fagkunnskap.

Fagpersonen i oppfinnelseshøydevurderingen

Ved oppfinnelseshøydevurderingen kan fagpersonen derimot kombinere flere ulike mothold for å komme fram til oppfinnelsen. Man legger likevel til grunn at fagpersonens kombinasjonsevner ikke er ubegrensede. Jo mer som kreves av fagpersonen for å komme fram til oppfinnelsen, desto mindre sannsynlig er det at personen får det til. Vurderingstemaet er ikke om fagpersonen kunne kommet fram til oppfinnelsen, men om personen ville gjort det.

Det er et viktig poeng at vurderingen ikke foretas med etterpåklokskap. Dette innebærer at senere tilkommet informasjon ikke kan tas i betraktning. I engelsk terminologi omtales dette som «avoiding hindsight». Videre må oppfinnelsen i saken holdes utenfor, slik at vurderingen skjer uten hensyn til den tekniske kunnskapen oppfinnelsen innebærer.

Se også

Litteratur

Stenvik, Are – Patentrett, 3. utgave, Cappelen Damm (Oslo 2013)

Lovhenvisning og eksterne lenker

Lov av 1. januar 1968 om Patenter (patentloven) Lovdata.no

Kontakt oss i dag

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. En av våre advokater eller patentrådgivere svarer raskt og gir deg gjerne et oversiktlig prisestimat.

Kontakt oss

Velkommen til Bryn Aarflot

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse, analysere bruken av nettstedet og bistå i vår markedsføringsinnsats. Ved å klikke på 'Aksepter alle', samtykker du til lagring av informasjonskapsler på din enhet. Les mer