Materialer og nanoteknologi

Vår evne til å forstå materialer har gjennom tidene vært et målestokk for hvor langt vi har kommet teknologisk. Fra å lage redskaper av stein har vi beveget oss gjennom blant annet en bronsealder, jernalder, oljealder, atomalder, informasjonsalder og nanoalder, for å nevne noen tidsepoker som er definert rundt en kunnskap om ett eller flere materialer. Materialteknologikunnskap har i dag, blant annet på grunn av klimasituasjonen og stadig økende befolkningsvekst, kanskje den høyeste relevans noen gang. Det har aldri før blitt investert mer penger og tid i forskning og utvikling innen materialteknologifeltet, og behovet for fremskritt har aldri vært mer overhengende. Batteriteknologi, solcelleteknologi, smarte materialer, nanoteknologi, brenselcelleteknologi, kvanteelektronikk og gjødselsteknologi er eksempler på noen felter som har opplevd særs økende interesse de siste årene.

Materialer og nanoteknologi Baa

Smarte materialer

«Smarte materialer» blir ofte brukt som en fellesbetegnelse på materialer som responderer med en ønsket effekt når utsatt for en ekstern stimuli. En slik stimuli kan være bestråling av lys, temperaturendringer, mekaniske krefter, elektriske/magnetiske felt, fukt etc., og den oppnådde effekten kan for eksempel være at materialet skifter farge, genererer en spenning, skifter form etc. Eksempler på slike materialer er fotovoltaiske, fotokromatiske, elektrokromatiske, termoelektriske, piezoelektriske og magnetoresitive materialer.

Nanoteknologi

«Nanoteknologi» brukes ofte som en fellesbetegnelse på all teknologi som baserer seg på menneskeskapte komponenter som måler mindre enn 100 nanometer. Nanoteknologien kan sies å ha tatt over for mikroteknologien, og er essensiell for fremstillingen av blant fremtidens datamaskiner, solceller og batterier. Nanoteknologiske komponenter er ofte så små at vi må anvende kvantefysikk i stedet for klassisk fysikk for å forstå hvorledes disse fungerer. Et eksempel er dagens transistorer, som nå er blitt så små at fundamentale kvantemekaniske begrensninger hindrer oss i å lage dem enda mindre.

Bransjeaktører

Det er i dag en rekke aktører som arbeider med materialer og nanoteknologi. Disse omfatter alt fra store internationale tech-giganter og råvareprodusenter, til forskningsinstitutter og mindre oppstartsselskaper. Av de sistnevnte så vi de senere årene sett flere som er spin-offs fra forskningsmiljøene.

Hvorfor er IPR viktig?

Mengden nye aktører som tilbyr nye materialer er stor, og konkurransen mellom disse kan være meget hard. Kopiering av teknologi er svært utbredt ettersom det ofte er enkelt å omvendt utvikle (reverse engineer) materialer og annen materialteknologibasert teknologi. Beskyttelse av IPR er særskilt viktig for selskaper som jobber med ulike materialteknologiske løsninger, da mangel på en slik beskyttelse nærmest garantert vil bety at din teknologi vil bli kopiert med en gang du opplever noen form for suksess. Patentbeskyttelse, hemmeligholdsstrategier, gode avtaler og varemerkebeskyttelse er noen av redskapene som er tilgjengelige for å sikre IPR.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi i Bryn Aarflot kan hjelpe deg og din bedrift med å sikre deg mot at dine konkurrenter stjeler dine ansatte, dine ideer eller kopierer din teknologi. Vi kan blant annet hjelpe meg med å på plass gode forretningsavtaler, patentbeskytte din teknologi, og beskytte ditt varemerke. God kontroll over slike immaterielle verdier øker verdien på ditt selskap og gjør deg også mer attraktiv for investorer.

Vi har hos oss solid teknisk og juridisk kunnskap relatert til digitalisering, og flere av våre rådgivere har doktorgrad og flere år med industrierfaring innen fagfeltet.

Kontakt oss i dag

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. En av våre advokater eller patentrådgivere svarer raskt og gir deg gjerne et oversiktlig prisestimat.

Kontakt oss

Våre eksperter

Se alle ansatte

Kristine Rekdal

European Patent Attorney M.Sc. (Physics) Senior Partner

Bryn Aarflot

Bjarne G. Coward

European Patent Attorney M.Sc. (Chemistry) Senior Partner

Bryn Aarflot

Dag Thrane

European Patent Attorney M.Sc. (Physics) Senior Partner

Bryn Aarflot

Cécile Hermansen

European Patent Attorney M.Sc. (Chemistry) Senior Partner

Bryn Aarflot

Lars Erik Hatlen

European Patent Attorney M.Sc. (Chemical Engineering) Senior Partner

Bryn Aarflot

Nikolay Nikolov

European Patent Attorney M.Sc. (Electrical Eng.) Senior Partner

Bryn Aarflot

Georgios Pantazidis

Patent Advisor M.Sc. (Materials Physics)/Ph.D. (Physics)

Bryn Aarflot

Anne Wildeng

Head of Patent and Legal Attorney-at-law Senior Partner

Bryn Aarflot

Astrid Solberg

Attorney-at-law Senior Partner

Bryn Aarflot

Pål Tonna

Attorney-at-law Senior Partner

Bryn Aarflot

Sebastian Stigar

Chief Strategy and Innovation Officer Attorney-at-law Partner

Bryn Aarflot

Velkommen til Bryn Aarflot

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse, analysere bruken av nettstedet og bistå i vår markedsføringsinnsats. Ved å klikke på 'Aksepter alle', samtykker du til lagring av informasjonskapsler på din enhet. Les mer