Fra doktorgrad i fysikk til patentrådgiver i Bryn Aarflot
Siden februar 2022 har Georgios Pantazidis jobbet som patentrådgiver i Bryn Aarflot. Han kom da direkte fra å ha fullført en doktorgrad i fysikk ved Universitetet i Århus. Men hvordan havner egentlig en gresk forsker i et IP-konsulentfirma i Oslo?
Fant arbeidsplassen hvor alt klaffet
På de fire årene i Danmark fikk Pantazidis et stort skandinavisk nettverk som til slutt førte ham til Norge, og videre til oss.
– Da jeg var ferdig med doktorgraden hadde jeg behov for å gjøre noe helt nytt. Norge er et spennende land, jeg hadde allerede flere norske relasjoner, og da jeg kom på intervju hos Bryn Aarflot klaffet alt. Vi var veldig på bølgelengde personlighetsmessig. Jeg ble faktisk invitert på julebordet før jeg ble ansatt, og det var en god match. Jeg likte menneskene og miljøet veldig godt.
Dermed ble han ansatt som patentrådgiver. I dag jobber han med alt innen patentrådgivning, men også litt som konsulent.
– Jeg er i en rolle hvor jeg også rådgir kunder innen IP-strategi og hvordan de kan bruke IP-rettighetene til å skape verdi. Det er veldig spennende.
Han forteller at overgangen fra akademia til IP føles mer naturlig enn man kanskje tenker. Det går nesten litt hånd i hånd.
– Jeg har allerede hatt noen klienter med veldig relevante patentsøknader, hvor jeg har kunnet kombinere bakgrunnen min fra masteren og doktorgraden med det jeg har lært hos Bryn Aarflot.
Tar internasjonal eksamen
Pantazidis forteller at han trives godt i et nytt felt. Parallelt med jobben i Bryn Aarflot jobber han med å ta European Qualifying Exam (EQE), en eksamen man kan avlegge etter minimum tre år med studier og veiledende jobbing i en patentrelatert rolle. Denne må bestås for å bli en sertifisert europeisk patentrådgiver og en profesjonell representant for klienter overfor Det europeiske patentverket (EPO).
Får et glimt inn i fremtiden
Som patentrådgiver mener Pantazidis at du får en slags superkraft.
– Du får se inn i fremtiden – i nåtiden. Vi jobber tross alt med patenter, og patentsøknader ser alltid frem i tid. I 18 måneder fra man søker er det helt hemmelig for offentligheten, men vi får da innblikk i selskaper, tjenester og produkter som kommer til å dukke opp et stykke frem i tid.
Men det er ikke bare der han ser inn i fremtiden. I sin egen fremtid ser han for seg å bli værende i Bryn Aarflot for å bygge porteføljen og følge klientene han jobber med i dag.
– Det som er viktig for meg fremover er å bygge enda mer kompetanse. Bryn Aarflot koblet meg tidlig sammen med klienter. Flere av disse planlegger å utvide til et internasjonalt marked. Dette er langsiktige prosjekter, så ideelt sett blir fremtiden min å følge klientene på deres reise og se hvordan de kan kommersialisere ideen sin. Det er veldig gøy å følge noe fra en innledende idéfase til ferdig produkt.
Vurderer du samme valg?
Én ting Pantazidis ønsker å trekke frem for potensielle nye søkere er miljøet i Bryn Aarflot.
– Jeg opplever at miljøet her er litt mer menneskelig enn andre steder i bransjen. Vi behandler hverandre med respekt og det er veldig tillitsbasert. Det er en følelse av at alle jobber mot et felles mål, som er å gjøre den beste jobben for kunden.
– Du kan jobbe med IP og immaterielle rettigheter mange steder, men Bryn Aarflot er et helt spesielt sted på grunn av omsorgen kollegaene har for hverandre og det gode miljøet generelt.
Hvem tror du kan passe i en patentrådigverrolle her?
– Det avhenger litt av personlighet. Du må være nysgjerrig på feltet. Det krever en del personlig investering og engasjement, og hvis du kommer fra akademia vil det være tidkrevende å sette seg inn i et nytt felt. Men jeg vil definitivt anbefale Bryn Aarflot til både akademikere og de med noe forkunnskap om immaterielle rettigheter. Om du er litt på vippen og usikker på om det egentlig passer for deg, tror jeg vi kan overbevise deg om at dette er en morsom vei å gå.
Georgios Pantazidis
Patent Advisor M.Sc. (Materials Physics)/Ph.D. (Physics)