Livsvitenskap og helse
Under livsvitenskap og helse regnes all vitenskap som angår levende organismer. Kjerneområdene er medisin og biologi, understøttet av blant annet kjemi, biokjemi, fysikk, statistikk, informatikk og matematikk, og til dels også samfunnsvitenskap og humaniora. Den høye graden av tverrfaglighet på tvers av disiplinene preger forskningsfeltet, og bidrar til økt innsikt og forståelse av mennesket og naturen. Livsvitenskap og helse er sentralt innen mange av de store samfunnsutfordringene både nasjonalt og internasjonalt.
Bryn Aarflot har lang erfaring med å bistå kunder innenfor helse og livsvitenskap. Blant annet har vi bred kunnskap innenfor følgende områder:
Bioteknologi
Bioteknologi omfatter all bruk av levende organismer, deriblant mikroorganismer og celler, for å fremstille ulike produkter. Disse kan omfatte alt fra nye legemidler til mikroorganismer for spesifikk bruk, eller endrede planter eller dyr. Bioteknologien omfatter også genteknologi, og har stor betydning innen disipliner som blant annet farmasi, havbruk og landbruk.
Farma: Legemidler og diagnostikk
Med legemidler og diagnostikk regner vi alle biologiske og kjemiske produkter som anvendes til forebygging og behandling av fysiske og psykiske plager og sykdommer, og alle biologiske, kjemiske og teknologiske produkter som anvendes til å stille diagnoser. Denne bransjen har hatt enorm verdiskapning i Norge de siste årene, og det er et stort verdiskapningspotensiale i næringen.
Medtech
Innen Medtech regnes medisinsk-tekniske produkter som brukes til forebygging og behandling av sykdommer, skader og slitasje. IKT-produkter og tjenester som anvendes til monitorering, forebygging og behandling av sykdommer, og til administrative systemer og prosesser i helsesektoren, kan også inkluderes. Medisinsk-teknisk utstyr utgjør en voksende del av kostnadene i helsevesenet og på sykehus, og bruk av robotteknologi og digitalisering av utstyr er økende. Sortering, analyse og anvendelse av Big Data vil kunne endre helsevesenet og kvaliteten på behandlingen vesentlig.
Næringsmidler, helse og velferd
I denne bransjen inngår næringsmidler og næringsmiddelteknologi, og også kosttilskudd og medisinsk mat. Med økende fokus på enkeltindividets behov og ønsker, er dette er bransje som stadig får nye kategorier.
Menneskelige behov og hjelpemidler
I alle faser av livet har vi grunnleggende behov, og vi kan også trenge hjelpemidler i det daglige for å dekke disse behovene. Denne bransjen har et stort potensiale for nye både enkle og mer avanserte tekniske hjelpemidler i et voksende marked.
Landbruk
Hovedmålsetningen innen landbruk er å produsere fornybare biologiske ressurser som skog, jord, husdyr og planter til mat, energi, produkter og materialer. I tillegg er samfunnsoppgaven til norsk landbruk å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet.
Kosmetikk
Kosmetikkbransjen er en mangfoldig bransje som inkluderer alt fra rimelige håndsåper via sminke, hårfarge og neglelakk til eksklusive ansiktskremer. Markedet for skjønnhet og personlig pleie er voksende, og det utvikles stadig nye produkter.
Bransjeaktører
Bransjeaktørene innen livsvitenskap og helse er mange. Det gjøres variert og viktig forskning ved universiteter, universitetssykehus og forskningsinstitutter. Både større og mindre aktører samarbeider innenfor nettverk og klynger. Alt fra store og etablerte legemiddelselskaper til små gründerbedrifter utvikler nødvendige løsninger på ulike problemstillinger. Bredden i et felt som strekker seg fra landbruk via legemidler til kosmetikk medfører at bransjeaktørene er varierte og ulike, og det samme er aktørenes IP-behov. Felles for dem alle er imidlertid behovet for og viktigheten av en høy grad av bevissthet rundt IP, i kombinasjon med en klar strategi for behandling av immaterielle eiendeler.
Hvorfor er IPR viktig?
IP spiller ulik rolle innenfor de forskjellige områdene som sorterer innen livsvitenskap og helse. Eksempelvis:
Felles for legemidler og diagnostika er de lange utviklings- og kommersialiseringsløpene med typisk høye kostnader, men også med potensielt svært høye inntekter langt frem. For denne bransjen er det derfor spesielt viktig å ha en IP-strategi som følger forretningsstrategien og som inkluderer en plan for å identifisere, håndtere og beskytte IP-verdier, i tillegg til en plan for hvordan håndtere 3. parts rettigheter (FTO). En god IP-strategi kan være avgjørende for om et firma lykkes eller ikke.
Innen moderne bioteknologi har patentering og hva som kan patentbeskyttes vært et omstridt tema. Retningslinjene når det gjelder patentering av oppfinnelser som gjelder planter og dyr varierer fra land til land. God kjennskap til fagområdet er viktig for å sikre nødvendige immaterielle rettigheter for biotekvirksomheter.
På Medtech-området gir et høyt innovasjonsnivå, stadig nye tekniske løsninger og økt grad av digitalisering økt behov for å sikre rettigheter og for å ha klare og gode IP-strategier. For næringsmiddelbransjen gjør en stadig økende konkurransesituasjon det viktigere at rettigheter sikres for nye fremstillingsmetoder, produkter og anvendelser, og en helhetlig IP-strategi bør legges som inkluderer emballering, varemerkeregistrering og markedsføring i tillegg til patentering av tekniske løsninger. Innen kosmetikk er patenteringsgraden langt lavere enn for eksempel i legemiddelbransjen, men fortsatt relativt høy sammenlignet med mange andre bransjer. I tillegg har også varemerkebeskyttelse svært høy grad av viktighet; ved salg av for eksempel sminke og parfyme er ofte varemerket og kundens assosiasjoner til dette en helt avgjørende faktor.
På alle fagområder innen livsvitenskap og helse er det svært viktig med hjelp og veiledning fra erfarne IP-rådgivere med spisskompetanse og faglig ekspertise innen bedriftens spesifikke fokusområder. Slik kan man etablere og beholde sin posisjon og navigere rundt de bransjespesifikke utfordringene.
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Bryn Aarflots patentrådgivere på life science-området har alle utdannelse på master- eller doktorgradsnivå innen ulike grener av life science. Vårt kjerneteam for life science har til sammen mer enn 40 års erfaring fra industrien og fra forskningsinstitutter som forskere, forskningsledere, oppfinnere, in house patentrådgivere og advokater. Vår kompetanse og fagkunnskap hjelper oss å oppnå en grundig forståelse av kundenes teknologi og utfordringer. Slik kan vi best mulig bistå i prosessen med videreutvikling av teknologi og strategier for å styrke de immaterielle rettighetene, og med dette styrke markedsposisjonen og øke inntektene.
Blant våre kunder innen life science finnes alt fra små, nystartede gründerbedrifter til store, multinasjonale konserner. Vi har utstrakt erfaring med blant annet freedom to operate-analyser, inngrepsvurderinger, patentering, rettstvister og utarbeidelse og implementering av IP-strategier innen området.
Kontakt oss i dag
Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. En av våre advokater eller patentrådgivere svarer raskt og gir deg gjerne et oversiktlig prisestimat.
Kontakt ossVåre eksperter
Se alle ansatteCécile Hermansen
European Patent Attorney M.Sc. (Chemistry) Senior Partner
Lars Erik Hatlen
European Patent Attorney M.Sc. (Chemical Engineering) Senior Partner
Marianne Weiby Wulff
European Patent Attorney M.Sc. Organic chemistry Partner
Ida Monshaugen
Patent Advisor MSc (Biotechnology)/PhD (Molecular medicine)
Anne Wildeng
Head of Patent and Legal Attorney-at-law Senior Partner
Astrid Solberg
Attorney-at-law Senior Partner
Pål Tonna
Attorney-at-law Senior Partner
Trine Greaker Herzog
Attorney-at-law Senior Partner
Celine Varmann Jørgensen
Attorney-at-law Senior Partner
Cecilie Berglund
Attorney-at-law Senior Partner
Ida Marie Daae
Attorney-at-law Partner
Håkon Tysnes Kaasin
Attorney-at-law Senior Partner
Sebastian Stigar
Head of Digital Marketing and AI Attorney-at-law Partner
Stine Sønstebø
Attorney-at-law
Frode André Moen
Attorney-at-law