NDA: Hvordan fortelle en hemmelighet og samtidig beholde den

Det ligger store verdier i bedriftshemmeligheter, men hvordan skal man beskytte seg på en rimelig måte? Hvordan skriver man en taushetsavtale, og løser egentlig en taushetserklæring alt? I denne artikkelen vil vi gi noen tips om hva man bør tenke på når man skal sikre sine bedriftshemmeligheter.

Bryn Aarflot

Last ned

Verdien av bedriftshemmeligheter

Hva er egentlig en bedriftshemmelighet? Kort sagt er det alt du vet, som ikke konkurrenten din vet, og som gjør deg bedre enn konkurrenten din. En bedriftshemmelighet kan både være teknisk informasjon og forretningsmessig informasjon.

Den tekniske informasjonen kan være informasjon om en oppfinnelse som enda ikke er patentert. Det kan være dokumentasjon og forskning knyttet til oppfinnelsen, men som ikke direkte vil inngå i patentet, som testresultater og analyser. Den forretningsmessige informasjonen kan omfatte markedsanalyser, forretningsstrategier, budsjetter, kundelister og mye mer.

Bryn Aarflot

Skrevet av Håkon T. Kaasin

Håkon Tysnes Kaasin er en av Norges fremste eksperter på NDA-er og har lang erfaring med forretningshemmeligheter. Som Attorney-at-law og Senior Partner hos Bryn Aarflot, jobber han med konflikthåndtering og strategisk rådgivning innen IP-relaterte avtaler. Håkon har representert noen av verdens største varemerkeeiere for norske domstoler og har bred erfaring med komplekse rettstvister både nasjonalt og internasjonalt. Han er uteksaminert jurist fra Universitetet i Oslo, med spesialisering innen varemerke-, patent- og opphavsrett, og har blitt anerkjent i bransjetidsskriftet WTR 1000 fra 2020 til 2024.

Les mer

Alt dette er det viktig å beskytte, og i en ideell verden hadde man ikke delt slik konfidensiell informasjon med noen. For som alle vet – jo flere som kjenner en hemmelighet, jo større er faren for at noen forteller om den til utenforstående. Og da er det ikke lenger noen hemmelighet.

Det er likevel uunngåelig at man må dele slik sensitiv informasjon med forskere, samarbeidspartnere, produsenter, eksterne konsulenter, investorer, styremedlemmer og andre.

Da er det helt avgjørende at man gjør det man kan for å beskytte konfidensialiteten, slik den ikke spres til uvedkommende eller misbrukes av den som har mottatt opplysningene.

Hvordan kan du beskytte deg på en rimelig måte?

Spørsmålet er hvordan beskytte seg? For det første er det viktig å ha et bevisst forhold til hva og hvor mye man deler av slik informasjon. Begrens spredningen i størst mulig grad og ikke del mer enn absolutt nødvendig. Viktigst er likevel å inngå en konfidensialitetsavtale med mottakeren av informasjonen.

En konfidensialitetsavtale, ofte omtalt som non-disclosure agreement, med forkortelsen NDA, eller fortrolighetsavtale, må alltid signeres før den konfidensielle informasjonen overleveres. En slik avtale kan gjøres forholdsvis kortfattet og enkel, men den må inneholde en del bestemmelser som vi snart skal komme tilbake til.

En fortrolighetsavtale kan være ensidig eller gjensidig. Hvis taushetsplikten bare pålegges den ene parten så kalles det gjerne en taushetserklæring. Slike finner man blant annet i ansettelsesavtaler, hvor de er en del av en større avtale. I andre sammenhenger må man ofte signere på en enkel taushetserklæring for å få utlevert informasjon, eller slippe inn i forskningsavdelinger. Konfidensialitetsavtalen kan være mellom enkeltpersoner, mellom bedrift og enkeltperson eller mellom bedrifter. Den kan også inngås mellom flere parter.

Hvorfor er dette så viktig? Fordi dersom du deler informasjon om oppfinnelsen din med tredjeparter før du har innlevert en patentsøknad, så kan du ha ødelagt muligheten din til å få innvilget patent. For å få patent må nemlig oppfinnelsen være ny og den tekniske løsningen kan ikke være offentlig kjent. Har du delt detaljer med tredjeparter uten at de er bundet av en konfidensialitetsforpliktelse, så har oppfinnelsen i utgangspunktet blitt kjent for offentligheten, og nyhetskravet anses ikke for å være oppfylt.

Bryn Aarflot

Dersom du har inngått en NDA, og den du deler konfidensiell informasjon med likevel offentliggjør informasjonen i strid med avtalen, vil du fremdeles kunne få patent fordi du som oppfinner gjennom avtalen har tatt grep for å forhindre at slik offentliggjøring skal finne sted. Du vil dessuten ha en sterkere posisjon i en eventuell etterfølgende rettstvist. Videre vil det sende et tydelig signal til den du skal dele informasjonen med at du er opptatt av å beskytte rettighetene dine. Det vil forhåpentligvis bevisstgjøre mottakeren om at det faktisk er viktig at informasjonen holdes hemmelig.

Hvordan skriver man en NDA eller taushetserklæring?

Hvordan skriver man en fortrolighetsavtale eller NDA? Flere nettsteder tilbyr at man kan laste ned en gratis mal for NDA. Denne vil ofte kunne være et godt utgangspunkt, men du må være trygg på at nettstedet du laster den ned fra vet hva de holder på med. Videre er det viktig å tilpasse fortrolighetsavtalen til det faktiske formålet. Selv om man har en standardavtale så må den justeres noe for hvert enkelt tilfelle. Her bør man alltid få veiledning av sin interne bedriftsjurist eller en advokat.

Dette er fem ting som må vurderes når du skal lage en Non disclosure agreement:

  • ·Skal den være gjensidig eller bare pålegge den ene parten taushetsplikt?
  • ·Skal den være tidsbestemt eller evigvarende?
  • ·Hvor lenge skal taushetsplikten gjelde?
  • ·Hva kan mottakeren bruke informasjonen til?
  • ·Skal brudd på taushetsplikten medføre konvensjonalbot eller alminnelig erstatning.

Løser en NDA alt?

Kan man så løse alt med en NDA? Nei er det korte svaret. En konfidensialitetsavtale er et enkelt og rimelig første trinn i beskyttelsen av de immaterielle rettighetene dine. En NDA alene sikrer deg imidlertid ingen rettigheter overfor tredjeparter. Hvis du har en oppfinnelse, så kan du innledningsvis beskytte deg med fortrolighetsavtaler frem til utviklingen har kommet så langt at det er mulig å innlevere en patentsøknad. Patentet vil deretter gi et reelt vern overfor tredjeparter og sikrer at ikke konkurrentene kan kopiere den patenterte løsningen din.

Last ned

Kontakt oss i dag

Ta kontakt for en uforpliktende samtale med en av våre rådgivere. En av våre advokater eller patentrådgivere svarer raskt og gir deg gjerne et oversiktlig prisestimat.

Kontakt oss

Velkommen til Bryn Aarflot

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse, analysere bruken av nettstedet og bistå i vår markedsføringsinnsats. Ved å klikke på 'Aksepter alle', samtykker du til lagring av informasjonskapsler på din enhet. Les mer